04 mars 2012

TURist i Bergen

Jeg har hatt frihelg, skikkelig langhelg og det har vært supert vær ute og det utnytta vi til det fulle på fredag hvor planen egentlig bare var å gå en tur i Kanadaskogen, for å lufte vetet. Men siden det var så utrolig fint vær så fikk vi lyst til å besøke "Gamle Bergen" og Troldhaugen også.



Og siden vi idag lever i ett så velutviklet land trenger en ikke en personlig guide for å få informasjon om de forskjellige stedene en er på, det er bare til å logge på wikipedia på telefonene. Og dette fant vi ut om Kanadaskogen 

"Kanadaskogen ligger sør for Damsgårdsfjellet i Fyllingsdalen bydel. Skogen har vært tumleplass for unger i generasjoner og en viktig ressurs for turglade mennesker i bydelen. Og skogen er forsynt med en badeplass i fersktvann (det er altså det vannet vi har tatt bilder av, men det fristet lite å bade for det lå fremdeles ett tynt islag over vannet). Kanadaskogen er også en viktig del av kulturhistorien til Bergen, i tillegg til gamle steingjerder, hyttebebyggelse og terrasser som skilte innmark fra utmark har skogen en rekke bygg som ble bygget og brukt under den andre verdenskrig, bl.a. en fangeleir som ble brukt av tyskerene (så gubben som er historieinteressert har vært der flere ganger på skattejakt)."  


Turen gikk da så videre, siden vi allerede var på farten, og fordi det var så superfint vær.  Så gubben ville  ta meg med til "Gamle Bergen"





"Gamle Bergen Museum er et friluftsmuseum som ligger i bydelen Sandviken. Det er bygget opp rundt det gamle lyststedet Elsesro.Muséet ble åpnet i 1949 og er nå en del av Bymuseet i Bergen. Friluftsmuséet har bygninger fra 1700- og 1800-tallet som er flyttet fra forskjellige strøktil dette området. Bygningsmassen består hovedsakelig av en- og toetasjers tømmerhus med bordkledning og pannesteintak. Muséets mål var å bevare et bilde av Bergen med gater og miljøer slik byen engang hadde vært. En skulle fortelle om bergensk byggeskikk, de ulike sosiale lags liv og virksomhet, om håndverk og handel fra 1700- og 1800-tallet. I samlingen finner man i dag blant annet bakerens hus, urmakerens hus, skipperens hus, håndverkerhuset,embetsmannsbolig, tannlege og barberer."

Desverre var ikke museumet åpent når vi var der, så vi kunne bare titte inn vinduene og skimte boksen med kiellandsdrops på kolonialen, og titte inn til bakeren, og bedehuset.. Men til sommeren skal vi nok inn dit igjen for ryktene om de gode skillingsbollene er det mange av.

Selv om nå hadde klokka blitt tre og vi hadde vært ute i mange timer og fryktet rushtrafikken på vei hjem tok vi enda ett stopp. Jeg har alltid hatt lyst til å besøke Troldhaugen. Tror jeg egentlig helt fra jeg gikk på barneskolen har trodd at det var noe magisk og trolsk over det stedet. Og muligheten for å bli skuffet var veldig stor. Men Troldhaugen overrasket meg positivt, selv om vi verken var inni huset, eller på museum så var det ett utrolig fint sted, og hvilken tomt han har hatt. Ha huset sitt oppå den haugen der med den paroramautsikten, en litt trolsk skog ned mot egen sjølinje. Ikke rart han ville bli begravet på stedet. 





2 kommentarer:

  1. Det var jo rene turistbrosjyren detta jo. Mamma

    SvarSlett
  2. sitte litt igjen fra tiå i Bø..

    SvarSlett